ANALYSE – Windows 8 is de schuld van de tegenvallende pc-verkopen. Dat beweerde International Data Corporation (IDC) vorige week stellig.
In het eerste kwartaal werden er volgens de marktonderzoeker bijna 14 procent minder pc’s verscheept vergeleken met een jaar eerder. En dat komt door Windows 8 stelde IDC.
“De radicale veranderingen aan het besturingssysteem, het verdwijnen van de startknop en de extra kosten voor aanraakschermen maken de huidige pc’s minder aantrekkelijk dan tablets”, stelde Bob O’Donnell van IDC.
Windows 8 speelt in op langetermijntrend
Maar je kunt het ook anders bekijken. De pc-verkopen dalen hoe dan ook en Windows 8 speelt daarop in.
Want er zijn andere redenen aan te wijzen voor de krimp van de pc-markt. De economische crisis ligt voor de hand. Daarnaast doen we steeds langer met dezelfde pc. En ook de opkomst van smartphones en tablets speelt mee.
Dat de pc geen groeimarkt meer is, heeft Microsoft ook gezien. Windows 8 moet daarom een brug slaan tussen mobiele apparaten en de traditionele desktops en laptops. Een gedurfde keuze die getuigt van visie.
Te ver voor de troepen uit
Toch is er wat mis met Windows 8. Met het besturingssysteem loopt Microsoft te ver voor de troepen uit. Net zoals toen het bedrijf begin deze eeuw de tabletcomputer introduceerde, negen jaar vóór de lancering van de iPad.
Veel van de huidige laptops hebben namelijk nog geen touchscreen, terwijl Windows 8 juist daarop het best tot z'n recht komt. Het navigeren in Windows 8 gaat prima met de vinger, maar met een muis en toetsenbord voelt het knullig aan. Het nieuwe startscherm met tegels en het verdwijnen van de startknop zijn logische keuzes voor een tablet, maar op de desktop roept het veel verwarring en frustratie op bij gebruikers.
Komt de startknop terug?
Daar komt nu waarschijnlijk verandering in. Microsoft erkende bij de presentatie van de kwartaalcijfers donderdag dat er veel kritiek is geweest op Windows 8. Het bedrijf belooft er iets aan te doen. Wat precies, liet Microsoft niet los.
Anonieme bronnen meldden deze week aan Microsoft-volger Mary-Jo Foley dat in de eerstvolgende update voor Windows een optie komt om het startscherm uit te schakelen. Gebruikers komen dan direct na het opstarten in de desktopomgeving vergelijkbaar met die van Windows 7. Ook de startknop maakt z'n rentree.
Een goede zet van Microsoft, als de geruchten waar zijn. Het duwt consumenten niet langer onlogische keuzes door de strot. Bovendien hoeven bedrijven geen geld uit te geven aan cursussen om werknemers wegwijs te maken in Windows 8.
Omschakeling duurt nog jaren
Zelfs met de nodige aanpassingen zal het nog een poos duren voordat het nieuwe Windows een substantieel marktaandeel verovert. Volgens de laatste cijfers van Netmarketshare staat Windows 8 op 3,17 procent van alle desktops. Ter vergelijking: 39 procent van de computers draait nog XP. Windows 7 is het populairst met 45 procent.
Ook de impact van Windows 8 op de resultaten van Microsoft valt tegen, blijkt uit de kwartaalcijfers. De omzet van de Windows-divisie steeg weliswaar met 23 procent, maar dat was inclusief de 1,1 miljard dollar aan inkomsten van de upgrade-aanbieding voor Windows 8. Trek je dit aanbod van de omzet af, dan blijft er geen groei over.
Gartner voorspelde dat de omschakeling naar Windows 8 nog tien jaar zal duren. Hoewel Microsoft met Windows 8 inspeelt op de juiste trend, kon het weleens een lange zit gaan worden.